Bijzonderheden...
Een experiment: Eén bier in twee varianten waarbij de enige variatie de hop is die we toevoegen. Een tweeling dus. Tijdens het maischen alles in één pan gehouden, maar tijdens het koken de wort over twee pannen verspreid en aan beiden een verschillende hop toegevoegd aan het begin van de kook voor de bitterheid en ongeveer halverwege vanwege de aroma's. We gebruikten Columbus (Dual) en Hallertau Mittelfrüh (Aroma) . Verder zo eenvoudig mogelijk gehouden me alleen pilsmout en wat cara voor de kleur.
Basis
 |
Omschrijving |
Waarde |
Biertype |
Geen idee, experiment |
Bron recept |
Eigen recept |
Brouwdatum |
11 januari 2025 |
Datum bottelen |
02 februari 2025 |
Drinken vanaf |
maart 2025 |
Aantal liters (vergistingsfles) |
2 x 4,5 liter |
Alcohol |
5% |
Berekende kleur |
N.t.b. |
Berekende bitterheid |
N.t.b. |
Water
 |
Omschrijving |
Waarde |
Brouwwater / Maischwater |
15 liter |
Maischdikte |
N.t.b. |
Watertype |
Deventer diep |
Toevoegingen water |
Twee kleine espressolepels citroenzuur. |
Mout

|
Moutnaam |
Kleur
|
Massa |
Stort %
|
Pilsmout |
3 ebc |
2000 gr |
81 % |
Cara Munich |
80-100 ebc |
470 gr |
19 % |
Maischen
 |
Stap nr |
Temperatuur |
Rusttijd |
1 |
67°C |
60 minuten |
|
|
|
|
- Hoeveelheid wort: 14 liter
- SG na maischen: 10,8 Bx (1.043) (Refractometer), 1.038 hydrometer
Koken en toevoegingen

|
Hopnaam 1 |
% Alfazuur |
Massa |
Toegevoegd na...
|
Columbus |
16% |
10 gram |
0 minuten |
Columbus |
16% |
5 gram |
30 minuten |

|
Hopnaam 2 |
% Alfazuur |
Massa |
Toegevoegd na...
|
Hallertau Mittelfrüh |
4,3% |
10 gram |
0 minuten |
Hallertau Mittelfrüh |
4,3% |
5 gram |
30 minuten |
- Kooktijd: 60 minuten
- SG na koken: 12 Bx (1.048), 1.053 (hydrometer)
- Hoeveelheid wort: 6 liter + 6 liter
- Wort in fles: 2 x 4,5 liter
Vergisten
 |
Omschrijving |
Waarde |
Gist soort |
Mangrove Jack's M47, ongeveer 2,5 gram per fles |
Hoofdvergisting |
13 dagen op 22°C |
Cold crash |
3 dagen op 3°C |
Hergisting |
X dagen op 20 °C ?) |
Verloop vergisting

|
Normaal beschrijven we hier hoe het verloop van de vergisting is gegaan. Nu, met deze twee flessen echter komen we er achter dat dit nogal afhankelijk is van de hoeveelheid water in het waterslot. de twee flessen hebben door toeval/omstandigheden een andere hoeveelhied water in het slot gekregen. de fles met mindre water was duidelijker sneller aan het "blubben" dan de ander. Die zal waarschijnlijk krachtiger blubben, maar dat is niet waarneembaar. in de toekomst maar even kijen of we dit blijven registreren. |
- SG na vergisten (Na cold crash, voor toevoeging gelatine): 1.014/1.015 (hydrometer)
- Dit geeft een alcoholpercentage van 5,2%. 1.014 van de hydrometer geeft 5,5%. Plus een aantal procent-punten van het hergisten geeft dan ongeveer 5,4%.
Bottelen
 |
Omschrijving |
Waarde |
Volume per flesjes |
30cl |
Hoeveel flesjes |
13 flesjes elk |
Bottelsuiker per flesje |
? (vergeten te noteren) |
Proefnotities
...