Zwilling 20250111

Bijzonderheden...

Een experiment: Eén bier in twee varianten waarbij de enige variatie de hop is die we toevoegen. Een tweeling dus. Tijdens het maischen alles in één pan gehouden, maar tijdens het koken de wort over twee pannen verspreid en aan beiden een verschillende hop toegevoegd aan het begin van de kook voor de bitterheid en ongeveer halverwege vanwege de aroma's. We gebruikten Columbus (Dual) en Hallertau Mittelfrüh (Aroma) . Verder zo eenvoudig mogelijk gehouden me alleen pilsmout en wat cara voor de kleur.

Basis

Omschrijving Waarde
Biertype Geen idee, experiment
Bron recept Eigen recept
Brouwdatum 11 januari 2025
Datum bottelen 02 februari 2025
Drinken vanaf maart 2025
Aantal liters (vergistingsfles) 2 x 4,5 liter
Alcohol 5%
Berekende kleur N.t.b.
Berekende bitterheid N.t.b.

Water

Omschrijving Waarde
Brouwwater / Maischwater 15 liter
Maischdikte N.t.b.
Watertype Deventer diep
Toevoegingen water Twee kleine espressolepels citroenzuur.

Mout





Moutnaam Kleur
Massa Stort %
Pilsmout 3 ebc 2000 gr 81 %
Cara Munich 80-100 ebc 470 gr 19 %

Maischen

Stap nr Temperatuur Rusttijd
1 67°C 60 minuten
  • Hoeveelheid wort: 14 liter
  • SG na maischen: 10,8 Bx (1.043) (Refractometer), 1.038 hydrometer

Koken en toevoegingen



Hopnaam 1 % Alfazuur Massa Toegevoegd na...
Columbus 16% 10 gram 0 minuten
Columbus 16% 5 gram 30 minuten


Hopnaam 2 % Alfazuur Massa Toegevoegd na...
Hallertau Mittelfrüh 4,3% 10 gram 0 minuten
Hallertau Mittelfrüh 4,3% 5 gram 30 minuten
  • Kooktijd: 60 minuten
  • SG na koken: 12 Bx (1.048), 1.053 (hydrometer)
  • Hoeveelheid wort: 6 liter + 6 liter
  • Wort in fles: 2 x 4,5 liter

Vergisten

Omschrijving Waarde
Gist soort Mangrove Jack's M47, ongeveer 2,5 gram per fles
Hoofdvergisting 13 dagen op 22°C
Cold crash 3 dagen op 3°C
Hergisting X dagen op 20 °C ?)

Verloop vergisting




Normaal beschrijven we hier hoe het verloop van de vergisting is gegaan. Nu, met deze twee flessen echter komen we er achter dat dit nogal afhankelijk is van de hoeveelheid water in het waterslot. de twee flessen hebben door toeval/omstandigheden een andere hoeveelhied water in het slot gekregen. de fles met mindre water was duidelijker sneller aan het "blubben" dan de ander. Die zal waarschijnlijk krachtiger blubben, maar dat is niet waarneembaar. in de toekomst maar even kijen of we dit blijven registreren. 
  • SG na vergisten (Na cold crash, voor toevoeging gelatine): 1.014/1.015 (hydrometer)
  • Dit geeft een alcoholpercentage van 5,2%. 1.014 van de hydrometer geeft 5,5%. Plus een aantal procent-punten van het hergisten geeft dan ongeveer 5,4%.

Bottelen

Omschrijving Waarde
Volume per flesjes 30cl
Hoeveel flesjes 13 flesjes elk
Bottelsuiker per flesje ? (vergeten te noteren)

Proefnotities

...