20240929

Bijzonderheden...

Doubleur. Onze vorige dubbel smaakte prima, maar niet naar een dubbel bier. Daarom een heel ander recept, gebasseerd op de ingredienten zoals we deze nog in huis hadden. Brouwdag probleemloos en een fraaie 16,2 Brix (SG 1.071) als oorspronkelijke dichtheid.

Voor het bottelen echter weer de dichtheid gemeten, en komen we op 11,2 Brix uit, wat overeenkomt met een einddichtheid van 1.049. Dit resulteert in een schamele 5%. Op zich niet erg, maar niet de bedoeling. Daarom toch maar even een hydrometer gepakt. Dat leek er meer op met een einddichtheid van 1.021. Toch maar eens kijken of dit verschil te verklaren is.

Basis

Omschrijving Waarde
Biertype Dubbel
Bron recept Hobbybrouwen forum
Brouwdatum 24 september 2024
Datum bottelen 19 oktober 2024
Drinken vanaf februari 2025
Aantal liters (vergistingsfles) 8
Alcohol 7
Berekende kleur N.t.b.
Berekende bitterheid N.t.b.

Water

Omschrijving Waarde
Brouwwater / Maischwater 14,7 liter
Maischdikte N.t.b.
Watertype Deventer diep
Toevoegingen water Twee kleine espressolepels citroenzuur en één kleine  espressolepel gips.

Mout





Moutnaam Kleur
Massa Stort %
Pilsmout 3 ebc 2035 gr 61 %
Munich 11-20 ebc 1122 gr 33 %
Cara Munich 81-100 ebc 150 gr 5 %
Chocolate wheat 800-1000 ebc 37 gr 1 %

Maischen

Stap nr Temperatuur Rusttijd
1 67°C 67 minuten
  • SG na maischen: 14 Bx (1.054)
  • Hoeveelheid wort: 13 liter

Koken en toevoegingen



Hopnaam % Alfazuur Massa Toegevoegd na...
Cascade ? 20 gram 0 minuten
  Donkere basterdsuiker nvt 291 gram 45 minuten
  • Kooktijd: 80 minuten
  • SG na koken: 16,2 Bx (1.072)
  • Hoeveelheid wort: 11,8 liter
  • Wort in fles: 8 liter

Vergisten

Omschrijving Waarde
Gist soort Safbrew S-33
Hoofdvergisting 17 dagen op 22,5°C
Cold crash 3 dagen op 3°C
Hergisting XXXX dagen op 22 °C ?)

Verloop vergisting



Peilmoment Seconden per blub...
30-09 06:30 1
30-09 17:00 1,1
1-10 07:00 47
  • SG na vergisten: 9,4 Bx

Bottelen

Omschrijving Waarde
Volume per flesjes 30cl
Hoeveel flesjes 25
Bottelsuiker per flesje 4gr/lt

Proefnotities

Rolf: Prima geslaagd. kleur mag iets donkerder. En een tikkie meer koolzuur. Voor herhaling vatbaat.